Suvalkija (Sūduva)

Kulinarinis paveldas

Kulinarinis paveldas. Duona simbolizuoja namų gerovę, todėl suvalkiečiai mėgsta, kad ant stalo visada būtų duonos. Iš ruginių miltų šiame regione gaminami ir kitokie valgiai. Atkreiptinas dėmesys į tradicinį suvalkiečių patiekalą, neįprastą kitiems kraštams – duonkepę: tai mėsa, varškė ar daržovės, sueiliuotos su duonine tešla, po to iškeptos krosnyje. Mėgstama ruginė košė, ypač su vyšniomis. Suvalkiečių kulinariniam paveldui priskiriami ant kopūstų lakštų kepami duoniniai paplotėliai. Nuo seno mėgstama duonzupė – duonos tešlos kukuliukai, išvirti su šviežiais ar džiovintais vaisiais.

Suvalkiečių niekas nėra pralenkęs rūkytų mėsos gaminių kokybe. Išskirtiniai suvalkiečių skilandžiai, dešros, rūkyti kumpiai.

Šio krašto šeimininkės nuo seno visoje Lietuvoje garsėja varškės sūriais. Jos pirmosios pradėjo gaminti saldųjį sūrį, kuris vėliau paplito po visą Lietuvą.

Suvalkiečių pasididžiavimas – nepaprastai kvapnus naminis juodųjų serbentų vynas.

Kitos savitos tradicijos. Šio krašto gyventojai nuo seno garsėja ypatingu darbštumu. Išskirtinai nagingos jų audėjos. Anksčiau nuotakos kraičio skryniai prisiausdavo kur kas daugiau ir įmantresnių audinių negu kitų Lietuvos regionų merginos.

Suvalkiečiai ir dabar turi savitų kalendorinių papročių, neaptinkamų kituose Lietuvos regionuose. Tarp jų galima paminėti šyvio šokdinimą, kuris pirmąkart buvo paminėtas XVIII a. rašytiniuose šaltiniuose – tai persirengėlių vaikštynės su baltu arkliu tarp antrosios Kalėdų dienos ir Trijų karalių, aplankant kiekvieną kaimo sodybą.

X