Mažoji Lietuva

Kulinarinis paveldas

Klaipėdos uostamiestyje dėl kultūrų sankirtų įtakos buvo sukurta daug išskirtinių, tik Klaipėdai būdingų valgių. XVII a. Klaipėdoje gimė specifinis kavos gėrimas, gaminamas iš stiprios juodos kavos ir kiaušinio trynių, išplaktų su cukraus pudra. XX a. pradžioje į Klaipėdos restoranų meniu buvo įtraukti tokie patiekalai kaip Mėmelio strimelių tefteliai (kukuliai) pomidorų padaže, Mėmelio menkės tefteliai (kukuliai) kaparėlių padaže, ruginės tešlos apvalkale keptas kiaulienos kumpis, jautienos šnelkliopsai, troškinti grietinėje su baravykais, didysis kiaulienos kepsnys – Mėmelio štufatas. Saldūs Klaipėdos restoranų kulinarinio paveldo patiekalai – Mėmelio štrudelis su vyšniomis ir riešutais, Mėmelio slyvų pudingas ir Mėmelio meduolis, kuriuos valgydavo užsigerdami žemaitiška medaus gira. garsūs klaipėdietiški biskvitai.

Mažosios Lietuvos kaimo kulinarinis paveldas – duoniniai kukuliukai, užšutinti pienu. Tradicinis pusryčių patiekalas – paščiūkai, pagaminti iš šilto miežinio alaus (be laipsnių) su miltais. Vasarą bei rudeniop Mažojoje Lietuvoje labai mėgta valgyti obuolines, kriaušines sriubas su pienu ir muize (avižinių miltų tyre). Pietums mažlietuviai virė lapienes sriubas ir ypač šiupinį – žirnių ir bulvių košę su rūkyta kiauliena.

X